A Márki-Zay jelenségtől a populizmus fogalmán át a választási rendszer is reflektorfénybe került az első Ellensúly-esten

Lezajlott az első élő online Ellensúly-est, ahol a hamarosan megjelenő lapszám kapcsán beszélgetett a Márki-Zay Péter jelenségről, populizmusról és a világban zajló eseményekről Lakner Zoltán politológus, az Ellensúly felelős szerkesztője és a Jelen főszerkesztője, valamint meghívott vendégei, Szűcs Zoltán Gábor – eszmetörténész, politológus és Oross Dániel – politológus.

Oross Dániel megjelenő írása kapcsán, mely a Márki-Zay jelenséget vizsgálja, szó esett arról, mit is nevezünk populizmusnak, hiszen számtalan definíció létezik erre a fogalomra. Populista-e Márki-Zay Péter, mert nincs mögötte politikai párt, vagy mert olyan kérdéseket és radikális kijelentéseket tesz, amiket a hagyományos pártok nem? De a beszélgetés során felmerült az a kérdés is, hogy a populizmust lehet-e egyáltalán pozitívan értelmezni.

A 2022-es választások közeledtével a politikai helyzet egyik fontos tényezőjéről a választási rendszerről is szó esett, hiszen korábban az ellenzék is arányos választási rendszert követelt, így az a forgatókönyv is életbe léphet, miszerint egy ellenzéki összefogás győzelme esetén a játékszabályok megváltoztatását követően egy időközi választásra is sor kerülhet.

A résztvevők írásai a hamarosan megjelenő Ellensúly folyóiratban lesznek olvashatóak. Az aktuális lapszámokat itt lehet megrendelni, korábbi írásokat pedig itt lehet elolvasni.

Ellensúly-est folytatására a jövő évben kerül sor és ha a járványhelyzet is elmúlik, reméljük, hogy személyesen is találkozhatunk olvasóinkkal.