Megjelent az Ellensúly legújabb száma

Megjelent az Ellensúly, az Ökopolisz Alapítvány közéleti folyóiratának legújabb száma. Ez az összevont példány speciális időszakban készült. A koronavírus járvány és a nyomában járó gazdasági válság nem csak a rövidtávú újrakezdés nehézségeivel szembesít, de azzal is, hogy olyan veszélyekkel élünk együtt, amelyeket nem söpörhetünk félre örökké.

A most megjelent folyóiratszám tartalmában is tükrözi, hogy mondhatni, két világ határán állunk. A Covid-járvány politikai és etikai dilemmáival foglalkozó írások mellett a koronavírus előtti „eredeti” szerkesztői szándékok sem vesztettek időszerűségükből, így a gazdaság működése és az ökológiai szempontok összhangba hozása különösen nagy súlyt kap a következő oldalakon, miként az is, mi lehet ma a szuverenitás értelmezési tartománya.

Interjú készült Bándi Gyula környezetjogásszal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatójával, a jövő nemzedékek szószólójával, aki beszélt az eddig elért eredményekről, a kormányzati döntésekkel szembeni felszólalásairól és arról, hogy egy éles kritika miatt ő nem mozdítható el a pozíciójából.

„Az ellenségképekre alapozott identitások politikai rendszereket képesek legitimálni. A környezetvédelem az elmúlt évtizedekben mindig képes volt beazonosítani azt a rossz fogyasztói szokást vagy ökológiailag fenntarthatatlan döntést, ami ellen tiltakozni kell. A zöld ügyek jól illeszthetők a politika aktuális ritmusába, és minden szereplő kénytelen felvállalni álláspontja okait. A hazai környezetvédelmi problémákról szóló politikai diskurzus egyre inkább meghatározhatja a választói attitűdöket.”

A mostani szám szerzői között ismert politológusokat, elemzőket találunk. A folyóiratba írt többek között

Tímár Gábor geofizikus, az ELTE oktatója

Jakab András alkotmányjogász, a Salzburgi Egyetem oktatója

Zala Miklós politikai filozófus, a CEU Center for European Union Research kutatóintézetének tagja

Isztin Péter közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója

Kapelner Zsolt filozófus, a CEU doktorandusza

Kapronczay Stefánia jogász, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója

Kádár András ügyvéd, a Helsinki Bizottság társelnöke

Móra Veronika biológus, szervezetszociológus, az Ökotárs Alapítvány igazgatója

Orbán Gábor közgazdász, az Energiaklub ügyvezető igazgatója

Techet Péter jogász, a Freiburgi Egyetem tudományos munkatársa, az Azonnali.hu főmunkatársa.

Az Ellensúly megvásárolható az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.) és megrendelhető az Ökopolisz Alapítvány vagy az Ellensúly (ellensuly.hu/elofizetes) honlapján is.