Mérlegen az ellenzéki önkormányzatok (Szombathely)

A helyi városvezetések egy éve ellenséges országos politikai klímában, járványhelyzetben, gazdasági válság közepette

Különböző típusú és méretű önkormányzatokat vezető ellenzéki politikusokhoz fordultunk körkérdéssel, arra keresve választ, milyen eredményekre jutottak 2019 októbere, az ellenzék számára váratlanul kedvező eredményeket hozó önkormányzati választás óta saját településükön. Az országos szinten ellenzékben lévő politikusok, miután saját városukban ellenzékbe kényszerítették a Fideszt, kezdettől számíthattak arra, hogy a kormánnyal való együttélés számos problémát vethet fel. De hogy ez mit is jelent a gyakorlatban – erre irányult kérdéseink egyik csoportja, beleértve az átadás-átvétel körülményeit és az állami szervekkel való kapcsolattartás minőségét.(…)

SZOMBATHELY

Nemény András, polgármester

Sok várost sújtanak a kormány intézkedései, de másik ágon nem kapunk vissza pénzt az elvonások helyett. Vegyük példaként az elektromos buszokat, amelyek csak a kormánypárti városokba érkeznek. Nekünk ezt saját forrásból kell megoldanunk, amiről hamarosan bejelentést is teszünk. Nagyon sok esetben viszont zöld utat kapunk a kormánynál: sikeres tárgyalásokat folytattunk például a kulturális államtitkárral ugyanúgy, mint Pintér Sándorral vagy Palkovics miniszter úrral. De Hende Csabánál, a térség országgyűlési képviselőjénél is számos ügyben sikeres lobbizást folytattam Szombathelyért. Ellenszélben dolgozunk, de sok esetben kapunk segítséget. Ez személyfüggő, ha nincs közvetlen tiltásuk a tisztségviselőknek, akkor segítenek. De ahogy a Szabad Városok Szövetségének ülésén megfogalmaztuk: csak közös fellépéssel tudjuk megvédeni az önkormányzatokat. Közös a cél is: adjuk vissza a városokat az ott élőknek. A döntések helyben szülessenek, azok bevonásával, akikről szólnak.

A járvány miatti krízis miatt hátrébb sorolódtak egyes ügyek, mivel az elsődleges cél a polgárok megélhetésének és a város működőképességének megőrzése. De a programunkból semmit sem dobtunk ki a kukába. Eddig is újítottunk meg utakat, járdákat, utóbbiakból év végéig csaknem három kilométerrel készülünk el. Harmincmillió forintból 13 játszótéren történt fejlesztés és felújítás – új játszópark is épült hatvanmillióból. (…)

A legnagyobb cégekkel őszintén és jól tudunk együttműködni. Kiemelten kezeljük a szociális területet, az egészségügyet, szobámban őrzöm az orvosoktól kapott „Köszönjük!” feliratú maszkot. Ezt azért adták át, mert megtettünk mindent azért, hogy a járvány idején biztonságosan tudjanak dolgozni. Elindultunk a kitűzött céljaink felé, vannak olyan ígéreteink, amelyek elmaradásban vannak, de nem felejtettük el egyiket sem.

 Kihívás előtt állunk, hiszen kevesebb lesz az iparűzési adóból származó bevételünk, ez pedig csökkenti a mozgásterünket. Mindezek ellenére megpróbáljuk megtartani, amink van, értem ez alatt a munkahelyek megőrzését, hiszen ez a legfontosabb. (…)

Mindig egy lépéssel előre gondolkodtunk. Amikor a vírus januárban szétterjedni látszott Kínából, már akkor valós veszélyként kezdtünk felkészülni arra, hogy Európát is el fogja érni. Felmértük, hogy az egészségügyi és szociális területeken milyen védőfelszerelésekre lesz szükség, és honnan lehet ezeket beszerezni. Az országban elsőként, már a februári közgyűlésen ötvenmillió forintot elkülönítettünk a védekezésre. Mikor még javában zajlott a maszkvita, elkezdtünk gyártatni elég maszkot a szombathelyieknek és az egészségügynek. Amikor már nyakunkon volt a pandémia, gondoskodtunk az idős emberek támogatásáról, segítettük a munkahelyüket elvesztőket és időben előkészítettük a bölcsődei és óvodai ügyeletet. (…) Miközben az állami bürokrácia lassú, addig mi ismerjük és a saját bőrünkön érezzük a helyi kihívásokat, közvetlenül találkozunk az itteni emberekkel és cégekkel, az őket foglalkoztató problémákkal. A tanulság az, hogy az önkormányzatoknak – nemcsak a miénknek – nagyobb önállóságot és erősítést kellene kapniuk az elvonások helyett.

A teljes cikk az Ellensúly 2020/3-4. számában olvasható, amely megrendelhető az ellensuly.hu/elofizetes oldalon.