Mérlegen az ellenzéki önkormányzatok (Érd)

A helyi városvezetések egy éve ellenséges országos politikai klímában, járványhelyzetben, gazdasági válság közepette

Különböző típusú és méretű önkormányzatokat vezető ellenzéki politikusokhoz fordultunk körkérdéssel, arra keresve választ, milyen eredményekre jutottak 2019 októbere, az ellenzék számára váratlanul kedvező eredményeket hozó önkormányzati választás óta saját településükön. Az országos szinten ellenzékben lévő politikusok, miután saját városukban ellenzékbe kényszerítették a Fideszt, kezdettől számíthattak arra, hogy a kormánnyal való együttélés számos problémát vethet fel. De hogy ez mit is jelent a gyakorlatban – erre irányult kérdéseink egyik csoportja, beleértve az átadás-átvétel körülményeit és az állami szervekkel való kapcsolattartás minőségét.(…)

ÉRD

Tetlák Örs, alpolgármester

Érden nem is csontvázak, hanem komplett csontvázkollekciók esnek ki a szekrényekből. Nehéz összemérni, de feltehetően az ország egyik legkorruptabb városvezetése bukott meg Érden teljes joggal 2019 októberében. Számos ügyben tett feljelentést az új városvezetés, már folynak a nyomozások. Alig van olyan városi intézmény vagy önkormányzati tulajdonú cég, ahol ne történtek volna visszásságok. Számos múltbéli ügy következményeivel kell együtt élnie a városnak, így például többször büntették meg Érd önkormányzatát közbeszerzési visszaélések miatt, és a vesztes gazdasági perek elmarasztaló ítéleteinek ódiumát is viselniük kell az érdi polgároknak. (…)

A város költségvetését mindeddig 2,7 milliárd forinttal rövidítette meg a járványidőszak. Ez szinte fillérre annyi, mint 2019-ben az iparűzési adóból származó bevételünk volt. Érden szinte kizárólag kis-és középvállalkozások működnek, nekik a legnehezebb átvészelniük a járvány okozta leállást. Egészen biztos, hogy uniós és egyéb külső források nélkül nem fogjuk tudni megvalósítani azokat a  fejlesztéseket, amelyektől azt reméljük, hogy hazai szinten valódi nagyvárossá fogják tenni Érdet. (…)

Ragaszkodtunk hozzá, hogy az önkormányzat intézményeiben és cégeiben dolgozókat ne érje jövedelemkiesés, finanszírozhatók maradjanak a szociális juttatások és ne álljon le az éppen megkezdődött aszfaltozási program. Ezzel együtt egyre nehezebb a helyzet, és egy elhúzódó válság – főleg olyan őrült ötletek megvalósításával kísérve, mint amilyen az iparűzési adó kompenzáció nélküli felfüggesztése lenne – akár az önkormányzatiság teljes ellehetetlenülését is eredményezheti.

A teljes cikk az Ellensúly 2020/3-4. számában olvasható, amely megrendelhető az ellensuly.hu/elofizetes oldalon.